HOME

Ton Caanen is sinds 1999 actief geweest als voetbaltrainer. Hij startte zijn loopbaan als trainer bij FC Geleen-Zuid en trainde vervolgens verschillende Europese voetbalteams. Vervolgens is hij algemeen directeur bij een voetbalclub in Slowakije geweest. Tegenwoordig is Ton Caanen werkzaam als voetbalconsultant en agent voor CAA Base in Londen.

Ton Caanen

Ton Caanen

Hoofdtrainerschap

Ton Caanen had van jongs af aan de ambitie om hoofdtrainer te worden op een zo hoog mogelijk niveau. Hij startte met het trainen van Roda JC U19 en werd hoofd van de jeugdopleidingen van Roda JC. Helaas kon hij zijn carrière niet hoger opbouwen omdat hij niet in het bezit was van de UEFA Pro-Licentie. Om toch hoofdtrainer te kunnen worden, volgde Ton Caanen een aantal cursussen. In 2005 behaalde hij de hoogste pro-licentie in Duitsland. Vervolgens deed hij trainingservaring op in verschillende landen en bij verschillende clubs. Hij werkte achtereenvolgens in Oekraïne, Israël, weer terug in Oekraïne, Malta, Griekenland, Cyprus, Nederland en Slowakije.

Trainershart

Gaandeweg veranderde de ambitie van Ton Caanen: “Het is een cliché, maar door ervaring word je wijzer. Mijn passie voor het vak blijft, maar ik ben er in de loop der tijd wel achter gekomen dat het niet alleen gaat om een elftal dat goede resultaten behaalt. Er komt veel meer bij kijken, met zowel positieve als negatieve gevolgen. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen in de voetbalwereld met een dubbele agenda. Maar ik zie ook mogelijkheden in de voetbalwereld. Dat is ook de reden dat ik er al meer dan twintig jaar werkzaam in ben. Het blijft een interessant vak.” Ton Caanen blijft een trainer in hart en nieren, maar de laatste jaren vervult hij ook andere functies. In 2015 vervulde hij de functie van technisch directeur bij Roda JC, is hij algemeen directeur van een voetbalclub in Slowakije geweest en is hij inmiddels werkzaam als voetbalconsultant voor CAA Base.

Voetbalconsultant en agent

Als voetbalconsultant en agent heeft Ton Caanen een divers takenpakket. Zo scout hij bijvoorbeeld jonge en nieuwe talenten en begeleidt hij spelers bij hun huidige- of juist naar hun nieuwe club. Ook is Ton Caanen verantwoordelijk voor trading opdrachten en is hij betrokken bij de contractonderhandelingen en transfers van spelers. Voornamelijk in de transferperiodes is hij erg druk met zijn werk en maakt hij lange dagen in verschillende tijdzones. “Voorwerk zoals analyses, clubbezoek en het in kaart brengen van wensen van spelers en clubs doen we van te voren. Maar met name in januari, juli en augustus zijn we druk bezig met het aanbieden van spelers en het maken van de beste deals.”

Europese voetbal

Ton Caanen ziet zijn hele carrière als hoogtepunt. “Niet alleen de positieve, maar ook de negatieve situaties in mijn carrière omarm ik. Het heeft mij verrijkt als mens. Als je alleen maar succes hebt, dan blijf je steken op een bepaald niveau.” Als Caanen gevraagd wordt te kiezen op welk moment in zijn carrière hij het meest trots op is, dan is dat het behalen van Europees voetbal met AEK Larnaca op Cyprus. “Het behalen van Europees voetbal was voor mij een persoonlijk succes, maar ook voor de club. Europa League voetbal is het op één na hoogste niveau dat je met clubcompetities kunt spelen.” Het beter maken en het ontwikkelen van goede voetballers als trainer zodat ze goede contracten krijgen aangeboden is ook een hoogtepunt voor Ton Caanen. “Als ik een speler goed heb kunnen trainen en die vervolgens een mooi contract van een andere club krijgt aangeboden, voelt dat toch als een eer. En wat ik helemaal mooi vind is dat ik met sommige van hen nog contact heb en nog steeds adviezen geef, terwijl ik al tien tot vijftien jaar geen coach meer van hen ben.”