Ton Caanen

ton caanen

Ton Caanen is sinds 1999 actief als voetbaltrainer. Hij begon bij FC Geleen-Zuid en trainde vervolgens verschillende Europese voetbalteams. Tegenwoordig is hij algemeen directeur bij een voetbalclub in Slowakije.

Hoofdtrainer

Ton Caanen had vanaf jongs af aan de ambitie om hoofdtrainer te worden op een zo hoog mogelijk niveau. Hij begon met het trainen van Roda JC U19 en hoofd jeugdopleidingen van Roda JC, maar hij kon zijn carrière niet hoger opbouwen, want hij was niet in het bezit van een het hoogste trainersdiploma, namelijk de UEFA Pro-Licentie. Om toch hoofdtrainer te kunnen worden, volgde Ton Caanen een aantal cursussen. In 2005 behaalde hij de hoogste pro-licentie in Duitsland. Vervolgens deed hij ervaring op in verschillende landen. Hij werkte achtereenvolgens in Oekraïne, Israël, weer terug in Oekraïne, Malta, Griekenland, Cyprus, Nederland en Slowakije.

Andere functies dan voetbaltrainer

Gaandeweg verandert de ambitie van Ton Caanen: “Het is een cliché, maar door ervaring word je wijzer. Mijn passie voor het vak blijft, maar ik ben er in de loop der tijd wel achter gekomen dat het niet alleen gaat om een elftal dat goede resultaten moet behalen, maar dat er veel meer bij komt kijken, met ook negatieve gevolgen. Er zijn bijvoorbeeld genoeg mensen in de voetbalwereld met een dubbele agenda. Maar uiteindelijk zie ik ook de mogelijkheden in de voetbalwereld en dat is ook de reden dat ik er al meer dan twintig jaar werkzaam in ben. Het blijft een interessant vak.” Ton Caanen blijft een trainer in hart en nieren, maar de laatste jaren vervult hij ook andere functies. In 2015 vervulde hij de functie van technisch directeur bij Roda JC en tegenwoordig is hij algemeen directeur van een voetbalclub in Slowakije.

Europese voetbal behaald

Ton Caanen ziet zijn hele carrière als hoogtepunt. “Niet alleen de positieve, maar ook de negatieve situaties in mijn carrière omarm ik, omdat het mij heeft verrijkt als mens. Als je alleen maar succes hebt, dan blijf je op een bepaald niveau zitten.” Als Caanen toch moet kiezen voor een moment in zijn carrière waar hij trots op is, dan is dat het behalen van Europees voetbal met AEK Larnaca op Cyprus. “Het behalen van Europees voetbal was voor mij een persoonlijk succes, maar ook voor de club. Europa League voetbal is toch het een na hoogste niveau dat je met clubcompetities kunt spelen.” Het beter maken en het ontwikkelen van goede voetballers zodat ze goede contracten krijgen aangeboden is ook een hoogtepunt voor Ton Caanen. “Als ik een speler goed heb kunnen trainen en die vervolgens een mooi contract van een andere club krijgt aangeboden, voelt dat toch als een eer. En wat ik helemaal mooi vind is dat ik met sommige van hen nog contact heb en nog steeds adviezen geef, terwijl ik al tien tot vijftien jaar geen coach meer van hen ben.”